ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – Μάρτιος 2012, β΄

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr, E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Μάρτιος  2012, β΄

 Οι δάσκαλοι τιμάμε τους αγωνιστές του ‘21  με αγώνες για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία

 

Δεν προσκυνώ τους άρχοντες και τους κοτζαμπασήδες

μον’ καρτερώ την Άνοιξη, να ρθουν τα χελιδόνια

να πάρω δίπλα τα βουνά, με τους καπεταναίους

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η φετινή 25η Μάρτη, βρίσκει τους εργαζόμενους και τη χώρα, στο επίκεντρο μιας μεγάλης σύγκρουσης. Όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με τις μεγάλες επαναστάσεις του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα – μέρος των οποίων ήταν και η επανάσταση του ’21 – αποτελούν το μεγάλο διακύβευμα αυτής της αντιπαράθεσης. Θα αποδεχθούμε την έκπτωσή μας από πολίτες με δικαιώματα σε υπηκόους της νέας «ελέω αγοράς» απολυταρχίας ; Τη μετατροπή μας  από εργαζόμενους με δικαιώματα σε σκλάβους του 21ου αιώνα ;


Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ένα ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την ιστορική αντιπαράθεση. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, οφείλουμε να ορθώσουμε το λόγο και το ανάστημά μας στη νέα απολυταρχία, στη νέα αποικιοκρατία που απλώνεται πάνω στο λαό μας. Οι σχολικές γιορτές, οι εκδηλώσεις και οι παρελάσεις, όπου ο λαός θα δώσει και πάλι μαζικά το παρόν, πρέπει να χρωματιστούν και από τη δική μας οργανωμένη παρουσία. Όσοι –ες έχουν αμφιταλαντεύσεις, ας αναλογιστούν ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής, στις 28 Οκτώβρη και στις 25 Μάρτη, ο λαός κατέβαινε μαζικά στους δρόμους, οργανωμένος από τις μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις, αψηφώντας την τρομοκρατία του κατακτητή.

Σήμερα ήρθε η δική μας σειρά.

Ετούτη η παρέλαση θα είναι του Λαού – Κάτω η χούντα ΕΕ και ΔΝΤ

Όσοι το χάλκεον χέρι  βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι
θέλει αρετήν και τόλμην  η ελευθερία 

24 Μάρτη, στο Σύνταγμα, 9.30 π.μ. Αμαλίας και Σουρή

25 Μάρτη, στου Ζωγράφου, 11 π.μ., στην πλ. Γαρδένια, διαδηλώνουμε μετά το τέλος της παρέλασης

 

Τιμητική εκδήλωση για τους συνταξιούχους συναδέλφους

 

Σάββατο, 24 Μάρτη, 6 μμ,

2ο Δημ. Σχολείο Ζωγράφου (Ευνομίας και Κουσίδου) Αίθουσα εκδηλώσεων

Ο Σύλλογός μας, πραγματοποιεί τιμητική εκδήλωση για τους συναδέλφους – μέλη του Συλλόγου μας που συνταξιοδοτήθηκαν. Καλούνται όλοι–ες οι συνάδελφοι να συμμετέχουν και να τιμήσουν τους «απόμαχους» της εκπαιδευτικής πράξης.

 

 

www.a-athinon.gr

 

Διδακτικό υλικό για την εργασία και το εργατικό κίνημα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

 

Είναι κοινή η διαπίστωση, ότι στα νέα βιβλία, απουσιάζει κάθε αναφορά στη θεματική της εργασίας αλλά και του εργατικού κινήματος. Στα παλιότερα βιβλία, παρ’ όλες τις αδυναμίες τους, υπήρχαν εξαιρετικά κείμενα γι’ αυτό το θέμα (π.χ. Μπάρμπα Τζίμης).

Εκτιμώντας ότι δεν αρκεί να μένουμε μόνο σε επίπεδο κριτικής, παίρνουμε την πρωτοβουλία ως Σύλλογος, να διαμορφώσουμε με συλλογικούς όρους ένα διδακτικό πακέτο με υλικό, κείμενα, δραστηριότητες, ιστοσελίδες, βίντεο κλπ.

Οργανώνουμε την παρέμβασή μας στη διδακτική πράξη, συλλέγοντας διδακτικό υλικό με αναφορές στην εργασία, το εργατικό κίνημα, την ανεργία, την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα αξιοποιώντας τα μαθήματα της γλώσσας και της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής ιδιαίτερα το διάστημα πριν τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει να αφιερώσουμε τα μαθήματα της τελευταίας εβδομάδας πριν την Πρωτομαγιά σε τέτοιες δραστηριότητες.

Στέλνουμε τις εργασίες μας και τις ιδέες μας, αλλά και εργασίες και ζωγραφιές μαθητών στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου για να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα μας στην κατηγορία «εκπαιδευτικό υλικό». Θα μπορείτε να αναζητήσετε όλο το υλικό επιλέγοντας τη λέξη κλειδί «γλώσσα και εργασία».

 

Η συμβολή όλων σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύτιμη.