Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Πανεκπαιδευτική δράση ενάντια στην ελαστική απασχόληση. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με βάση της ανάγκες του δημόσιου σχολείου και των μαθητών του

Ύστερα από συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠ.Π.Ε.Θ. από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπ/κών και με βάση τη νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα αυτό, αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο του το ψέμα των εξαγγελιών για τον προγραμματισμό των 20.000 διορισμών στην εκπαίδευση.

Ακριβώς γι’  αυτό γίνεται πλέον κατανοητό στον καθένα ότι όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην αδιοριστία χωρίς σκληρό πανεκπαιδευτικό αγώνα αλλά και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και της ίδιας της δουλειάς τους θα είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι  η συζήτηση για τον αριθμό των μόνιμων διορισμών έχει αντικατασταθεί από την συζήτηση για την εξεύρεση του κατάλληλου τρόπου διορισμού.

Εκτιμούμε με βάση και τις εξελίξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ότι πίσω από τη συζήτηση για την αναζήτηση ενός «αντικειμενικού» τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, κρύβεται η πρόθεση αφανισμού της προϋπηρεσίας χιλιάδων εκπαιδευτικών, που εδώ και μια δεκαετία δουλεύουν στο δημόσιο σχολείο, καθώς και και η πιθανή τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας τους αλλά και του πίνακα προσλήψεων.

 Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την ελαστική απασχόληση δεν αφορά μόνο τους αναπληρωτές συναδέλφους.

Η συνέχιση της αδιοριστίας και η διαιώνιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μόνιμων εκπαιδευτικών και στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείουστην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, των κουπονιών και της«αυτονομίας».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την προβολή και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών συναδέλφων μας, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους!

Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπ/κών Π. Ε. συμμετέχει και στηρίζει τις δράσεις τωνσυναδέλφων μας αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενάντια στην ελαστική απασχόληση, την αδιοριστία και τη μόνιμη εργασιακή περιπλάνηση από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή.

 

 

                                    ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

    Το Υπουργείο Παιδείας, ως εργοδότης, ουσιαστικά στερεί από χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία κι ανατροφή.  Αν και οι ελαστικά εργαζόμενες εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξακολουθούν να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα. Το είδος της σύμβασής τους, τους «απαγορεύει» ουσιαστικά να εγκυμονήσουν,  αφού κάθε ένσημο ή προϋπηρεσία επιβάλλονται ως προϋποθέσεις για την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ή την επαναπρόσληψή τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στερούνται άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας, έπειτα από την απαράδεκτη εγκύκλιο του 2012 (Αρ.Πρωτ.155734/Δ1/10-12-2012/ΥΠΑΙΘΠΑ). Σε αυτή την εγκύκλιο ορίζονται ως μέγιστο όριο αναρρωτικής άδειας οι 15 μέρες. Στο όνομα  της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μείωσης του κόστους,  αναπληρώτριες εξαναγκάζονται, είτε να παραμείνουν στη δουλειά εκθέτοντας σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη τους, είτε να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους, αποδεχόμενες ότι θα παραμείνουν χωρίς μισθό, ένσημα, προϋπηρεσία και ευκαιρία επαναπρόσληψης.

Περιορισμένα  δικαιώματα έχουν οι αναπληρώτριες και κατά την άδεια μητρότητας (κύησης και λοχείας), καθώς δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα ο εργοδότης καταβάλλει μισθό και ένσημα μόνο για τις 13 πρώτες μέρες. Όσες γυναίκες μάλιστα δεν έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα την τελευταία διετία αποκλείονται από το επίδομα μητρότητας του ΙΚΑ, ενώ όσες δε δουλεύουν κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, δηλαδή κατά τα μακρά καλοκαίρια της ανεργίας των αναπληρωτών, αποκλείονται από τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ. Επιπρόσθετα καμία προσαύξηση της άδειας κύησης δεν προβλέπεται σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, καμία προσαύξηση της άδειας λοχείας σε περίπτωση πολυτεκνίας, όπως δίκαια ορίζεται για τις μόνιμες συναδέλφους.

Οι νέες μητέρες αναπληρώτριες εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους 63 μέρες μετά τον τοκετό παρά τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του μωρού, αφού ο αποκλειστικός εξάμηνος θηλασμός βοηθά στην αποφυγή της βρεφικής θνησιμότητας, παρέχει προστασία από χρόνια νοσήματα, προσφέρει συναισθηματική κάλυψη και δίνει ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη μέσω της επαφής. Αποκλείονται τόσο από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών, όπως ισχύει για τους γονείς μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσο και από το από την εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τις εργαζόμενες με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό με μια δίωρη μονάχα μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα από τη μια πλευρά και την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών, δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας. Εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει ακόμα και τον Ν. 4075/2012, που προβλέπει ότι ο χρόνος της απουσίας των εργαζόμενων λόγω γονικής άδειας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη (άρθρο 52).

Γίνεται σαφές ότι  ο τριπλός εκβιασμός διακοπής μισθοδοσίας/ενσήμων/προϋπηρεσίας λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο ως προς τη λήψη άδειας επαπειλούμενης κύησης, όσο και ως προς τη λήψη τετράμηνης άδειας ανατροφής. Η στέρηση δε της προϋπηρεσίας οδηγεί τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς μπροστά στο φάσμα της παρατεταμένης ανεργίας. Οι διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πιστές στη «διαχείριση προσωπικού» και στους «δημοσιονομικούς περιορισμούς»  δε δίστασαν να ανταγωνιστούν τους χειρότερους εργοδότες καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας εργαζόμενης στη μητρότητα, το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική παρουσία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

•          Πλήρη προστασία της κύησης και χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης, με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

•         Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία. Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας.

•           Πλήρη προστασία της μητρότητας. Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Διεκδικούμε το δικαίωμα των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών στην κύηση, στη μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών τους, με κυρίαρχο πολιτικό και συνδικαλιστικό αίτημά μας την κατάργηση της ελαστικής εργασίας και τη μονιμοποίηση των συναδέλφων.

Καλούμε την  Ομοσπονδία μας  να υπερασπιστεί  την πλήρη προστασία της κύησης και της μητρότητας

 Για το Δ.Σ.

 

     Η Πρόεδρος                                                                                           Ο Γ.Γραμματέας

 

   Σπηλιοπούλου Κατερίνα                                                                       Μαριόλης Δημήτρης