Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επί 32 ολόκληρα χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το 2006, κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας, με το ν. 3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο. Το πλήρες αίτημα για Δίχρονη Δωρεάν και Δημόσια Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, ωστόσο, έμεινε σε εκκρεμότητα και χιλιάδες προνήπια συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από το φυσικό τους  χώρο, το νηπιαγωγείο.

Στις 3 Μαΐου  ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο. Εξαγγελία που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στις 9 Μαΐου. Μια εξαγγελία που δεν συνοδεύτηκε βέβαια όπως θα έπρεπε με δέσμευση για διορισμούς εκπαιδευτικών και για δημιουργία νέων νηπιαγωγείων ούτε με δέσμευση για άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή από τη φετινή σχολική χρονιά. Είναι πολύ νωπές ακόμα στη μνήμη μας,  οι εξαγγελίες του Υπουργείου για «20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών στην επόμενη τριετία», που μετατράπηκαν σύντομα σε δηλώσεις για «μηδενικούς διορισμούς την επόμενη διετία». Ωστόσο, στη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, την Τετάρτη 10 Μαΐου, ο υπουργός παιδείας προχώρησε σε απαράδεκτες δηλώσεις που αποτελούν για μία ακόμα φορά εμπαιγμό του κλάδου και παραπέμπουν στις μνημονιακές καλένδες τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του (τις οποίες επανέλαβε την ίδια μέρα και σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό), μέρος των οποίων συνιστούν πρωτοφανή προσβολή για τους/τις δεκάδες χιλιάδες νηπιαγωγούς και το έργο που προσφέρουν, η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, η οποία θα εξασφάλιζε μια θέση για κάθε προνήπιο στο δημόσιο νηπιαγωγείο θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός πλάνου με ορίζοντα τριετίας! Στο τέλος της οποίας, μάλλον η εκπαίδευση των προνηπίων ΔΕΝ θα παρέχεται αποκλειστικά από το δημόσιο νηπιαγωγείο!

Καλούμε το Υπουργείο και την κυβέρνηση να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Χρόνια τώρα ζητάμε τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση:

  •  Για να αποκατασταθεί  η αδικία του αποκλεισμού των παιδιών των τεσσάρων χρόνων από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και για να παρέχονται ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά στο ξεκίνημα της σχολικής τους ζωής.
  •  Για να βοηθήσουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα των φτωχών οικογενειών, παρέχοντάς τους αντισταθμιστικά οφέλη ώστε να έχουν στην αφετηρία τους ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
  • Για να καθοριστεί με ακρίβεια το εκπαιδευτικό πλαίσιο για τα νήπια- προνήπια,  χωρίς επικαλύψεις (κληρώσεις , παιδικοί σταθμοί κ.ά.), «γκρίζες ζώνες» και προτάσεις (π.χ. Ενιαίο Εθνικό Πλαίσιο Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  παιδιών 0-6 χρόνων, Παιδικά κέντρα κ.λ.π.).
  • Για να διασφαλιστεί ότι τα προνήπια θα είναι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και μόνο σε αυτό και ότι το Δημόσιο Νηπιαγωγείο θα είναι τμήμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και μόνο αυτής. Για να παρέχεται σε αυτό εκπαίδευση από παιδαγωγούς με εξειδίκευση στην εκπαίδευση της ηλικιακής ομάδας 4-6 ετών, δηλαδή από νηπιαγωγούς του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 60.
  • Για να κατοχυρωθεί η φοίτηση των παιδιών για 2 χρόνια στο Νηπιαγωγείο, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αναπτυχθούν με τους δικούς τους προσωπικούς ρυθμούς.
  • Για να ενοποιηθεί η νέα μάθηση με την παλαιότερη εμπειρία των παιδιών,  να ενισχύσουμε  την πορεία τους προς τη διερευνητική μάθηση, να τους δώσουμε  τη δυνατότητα  -με βάση το παιχνίδι- να έρθουν σε επαφή με ένα σχολικό και οργανωμένο περιβάλλον, να αλληλεπιδράσουν  σε μικτές  ηλικιακές ομάδες (νήπια -προνήπια ), να τους παράσχουμε ισορροπία ανάμεσα σε ομαδικές και ελεύθερες δραστηριότητες  και σε μικρές  ή ολομελειακές ομάδες.

Το αίτημα μας άλλωστε είναι:

Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

 

Από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε η συζήτηση για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, σειρά κειμένων και αποφάσεων φορέων  εμφανίστηκαν να βάλουν ενάντια σε αυτή την προοπτική.  Ένας ολόκληρος στρατός ιδιοτελών- συντεχνιακών συμφερόντων εμφανίστηκε να «υπερασπίζει» το δικαίωμα των γονιών για «ελεύθερη πρόσβαση» σε οποιαδήποτε δομή αναφέρεται στην προσχολική αγωγή.

Ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που θα αναγκαστούν  να προσλάβουν νηπιαγωγούς με συμβάσεις, μισθούς και καθορισμένο έργο όπως αυτά προβλέπονται από το υπουργείο Παιδείας.

Δήμαρχοι που ενώ κλείνουν Νηπιαγωγεία στην περιοχή τους δείχνουν να νοιάζονται για τους εργαζόμενους που χάνουν δήθεν τη δουλειά τους χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν μάλιστα πως θα συμβεί αυτό, από τη στιγμή που απελευθερώνονται θέσεις για μικρότερα παιδιά (έως την ηλικία των 4 ετών), τα οποία αυτή τη στιγμή στερούνται τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς.   Είναι προφανές ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κρύβεται κάτω από το επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της παιδικής φτώχειας και τα χρήματα ΕΣΠΑ που εισρέουν στα ταμεία τους.

 

Καλούμε το Υπουργείο να υλοποιήσει άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. Κανένα νηπιαγωγείο σε δήμους και ιδιώτες.

Καλούμε τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση της 85ης ΓΣ του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 ετών στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο. Εγγράφουμε όλα τα νήπια – προνήπια χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, ενημερώνουμε άμεσα τον Σύλλογο για περιπτώσεις μικρότερου ή μεγαλύτερου από τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών/τμήμα και απαιτούμε τη λειτουργία παραρτήματος όπου χρειαστεί.

Υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

Κανένα νήπιο προνήπιο έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο.

Καμία κατάργηση-συγχώνευση νηπιαγωγείου.

Για το Δ.Σ.

 

     Η Πρόεδρος                                                                                           Ο Γ.Γραμματέας

 

                         Σπηλιοπούλου Κατερίνα                                          Μαριόλης Δημήτρης