Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων περί μειωμένου ωραρίου των εκπαιδευτικών

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την εξίσωση των πτυχίων Κολεγίων και ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας δηλώνει σε τηλεοπτική της συνέντευξη, με αφορμή την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν μειωμένο ωράριο σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Όλως τυχαίως, λίγες μέρες αργότερα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων εκδίδει ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για το “μειωμένο ωράριο” των Ελλήνων εκπαιδευτικών που αντίκειται στις “βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ”. Με άλλα λόγια καλούν σε αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, δημόσιων και ιδιωτικών, λειτουργώντας ως λαγός της κυβέρνησης.

Η αλήθεια βέβαια που δε λένε και που σκόπιμα αποκρύπτουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι σχολάρχες είναι ότι μέσος όρος εβδομαδιαίας διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι 20.5, μισή ώρα παραπάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Οι εργάσιμες εβδομάδες είναι 39 στη χώρα μας, έναντι 38 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αντίστοιχα οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης (25η θέση)  ή ακόμα και του ΟΟΣΑ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, στο όνομα της μνημονιακής αναγκαιότητας και των επιταγών ΕΕ και ΟΟΣΑ, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις προώθησαν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές μηδένισαν τους μόνιμους διορισμούς, αύξησαν τις ώρες εργασίας, μείωσαν δραματικά τους μηνιαίους μισθούς και εξάλειψαν 13ο και 14ο μισθό. Είναι πραγματικά προκλητικό να αφήνει έστω και υπονοούμενα η υπουργός Παιδείας για πιθανή αύξηση του ωραρίου μας και για ανάγκη αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να αντιδράσει άμεσα.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος