Απολογισμός για τη συνδικαλιστική χρονιά 2018-2019 στην Τακτική Γεν. Συνέλευση της 21ης Νοέμβρη 2019

Απολογισμός για τη συνδικαλιστική χρονιά 2018-2019 στην Τακτική Γεν. Συνέλευση της 21ης Νοέμβρη 2019

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Κάνοντας τον απολογισμό της συνδικαλιστικής χρονιάς 2018-2019 θα αναφερθούμε συνοπτικά στο πολιτικό – εκπαιδευτικό πλαίσιο που προσανατόλισε και επηρέασε τη στάση, τη δράση και τις ενέργειές μας και στους κύριους άξονες της δράσης του Συλλόγου μας.

Πολιτική – εκπαιδευτική συγκυρία και προσανατολισμός του Συλλόγου μας

Βασικά χαρακτηριστικά όλης της προηγούμενης δεκαετίας ήταν η  όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η κεντρική επιλογή διεθνώς για υποτίμηση της εργασίας, πολιτικές σκληρής λιτότητας και συντηρητικών αναδιαρθρώσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις κυβερνήσεις και τους υπερεθνικούς οργανισμούς και, στη χώρα μας, η μνημονιακή καταιγίδα που ακολούθησε σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας. Τα μνημόνια και η επιτροπεία συνιστούν τη συγκεκριμένη μορφή που παίρνει αυτή η κεντρική επιλογή στη χώρα μας. Στο διάστημα αυτό, στο όνομα του χρέους το οποίο δεν σταμάτησε να αυξάνεται, χάσαμε ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημά μας, δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικού, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα περιορίστηκαν, η μετεκπαίδευση καταργήθηκε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απολύθηκαν, ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας μετανάστευσε στο εξωτερικό.

Μέσα στη δίνη των μεγάλων γεγονότων της δεκαετίας, μια σειρά τακτικών γενικών συνελεύσεων με αξιοσημείωτη μαζικότητα διαμόρφωσαν σταδιακά ένα πλαίσιο ανάλυσης, θέσεων, στόχων και αιτημάτων που ανταποκρίνονταν στη νέα πραγματικότητα και εκτιμούσε ότι:

«Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισαν την επιβολή στη χώρα ενός καθεστώτος σύγχρονης οικονομικής «χούντας» επ’ ωφελεία αποκλειστικά των δανειστών της χώρας και των αγορών».

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, αναπτύχθηκε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που ανέτρεψε κυβερνήσεις και έθεσε τους όρους για πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις προς όφελος των λαϊκών ταξικών συμφερόντων.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, πιστή στις δεσμεύσεις της ΕΕ, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΟΟΣΑ, ανέλαβε να κλείσει το πολιτικό και κοινωνικό ρήγμα που προκάλεσαν αυτοί οι αγώνες, να υλοποιήσει όλα τα μνημόνια και να παγιώσει το καθεστώς της μόνιμης επιτροπείας.   Η πολιτική αυτή σηματοδοτήθηκε με τα αντιλαϊκά πλεονάσματα, την πολιτική λιτότητας, τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Στην εκπαίδευση, η ομηρία δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών, το προσοντολόγιο, η προώθηση της αξιολόγησης σχολείων και στελεχών εκπαίδευσης, η υποβάθμιση της ειδικής αγωγής, το νέο λύκειο και η εμπλοκή των Δήμων στην εφαρμογή της δίχρονης ήταν σημαντικές πλευρές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της.

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει επιταχύνοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και προωθεί μια σειρά βαθιά συντηρητικών/νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα:

  • Με την προώθηση της αξιολόγησης σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Η εξαγγελία νέου νομοσχεδίου για την αξιολόγηση από την κυβέρνηση αποτελεί αιτία πολέμου για το εκπαιδευτικό κίνημα που έχει ακυρώσει στην πράξη ψηφισμένους νόμους για την αξιολόγηση εδώ και 22 χρόνια.
  • Με την πολιτική της αδιοριστίας και της κάλυψης των αναγκών για δεκάδες χιλιάδες μόνιμους διορισμούς με προσλήψεις αναπληρωτών, με την πολιτική του προσοντολόγιου και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, την απαξίωση του πτυχίου, της προϋπηρεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτά και την εργασιακή ομηρία δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων. Με την μεταφορά του κονδυλίου για τους 4.500 διορισμούς για την ειδική αγωγή στον επόμενο προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι κάθε ενδεχόμενο πλέον είναι ανοιχτό, ακόμα και η οριστική ακύρωση αυτών των διορισμών. Με την εξαφάνιση κάθε προοπτικής για διορισμούς στη γενική αγωγή.
  • Με το πάγωμα της υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και την εξαίρεση 13 Δήμων από την άμεση εφαρμογή της. Με μια σειρά Δήμους να υπονομεύουν ανοιχτά τη δίχρονη και την πλήρη ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου επίλυσης του κτιριακού προβλήματος.
  • Με τις αντιεκπαιδευτικές εξαγγελίες του νέου προέδρου του ΙΕΠ, Γ. Αντωνίου για επαναφορά της αξιολόγησης, της τράπεζας θεμάτων, της βάσης του δέκα
  • Mε τα ιδεολογήματα της δήθεν αριστείας και της παιδείας για λίγους και εκλεκτούς, τη βαθιά συντηρητική στροφή στο περιεχόμενο της γνώσης (δηλώσεις Κεραμέως για σχολική ιστορία, ιεροδιδάσκαλους, σημαία κλπ.)
  • Με το πρόγραμμα του σχολείου και την κατάρτισή του να παράγει αντιπαιδαγωγικά αποτελέσματα και συγκρούσεις εντός του εκπαιδευτικού σώματος.
  • Με χιλιάδες κενά να καταγράφονται ακόμη στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (4000 στην πρωτοβάθμια και 3000 στη δευτεροβάθμια).
  • Με χιλιάδες παιδιά προσφύγων που διαμένουν στα καμπς σε όλη την Ελλάδα να μην μπορούν να πάνε σχολείο. Επιπλέον, οι βίαιες και κατασταλτικές εκκενώσεις των καταλήψεων έχουν μία ακόμη σημαντική συνέπεια. Επί της ουσίας αποκλείουν τα παιδιά των προσφύγων από την εκπαίδευση, παίρνοντάς τους μακριά από τις γειτονιές που έμεναν και τα σχολεία που φοιτούσαν, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο σχολείο.
  • Με την ψήφιση του «Αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου» επιχειρείται εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών με το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων, υπονόμευση στο δικαίωμα στην απεργία με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, υπονόμευση των ΣΣΕ και κυρίως των κλαδικών, ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, υπονόμευση της πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης, γενίκευση της καθυστέρησης καταβολής μισθών χωρίς δικαιολογία, απειλή πειθαρχικών ποινών και παύσης των αρμόδιων δημοσίων υπαλλήλων, εάν δεν διεκπεραιώνουν διαδικασίες αδειοδότησης και έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων σε ασφυκτικές προθεσμίες.
  • Με την πρωτοφανή έξαρση της κρατικής καταστολής, την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ και την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τους ξυλοδαρμούς, τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς φοιτητών και φοιτητριών μέσα και έξω από τη σχολή.
  • Με τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ΔΕΗ, τις εξαγγελίες για μείωση του αφορολόγητου και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, αρχίζοντας από την επικουρική ασφάλιση.
  • Με την προώθηση νέου ποινικού κώδικα εμπνευσμένου από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες
  • Με την πλήρη υποταγή στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση της λειτουργίας των βάσεων

Απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, ο Σύλλογός μας αποτέλεσε και αποτελεί κύτταρο αγώνα και πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών μας.

 

                         Μορφές αγώνα. Κεντρικές και τοπικές κινητοποιήσεις

Με κατεύθυνση την πλατιά ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων και τη συγκρότηση του κοινωνικού – πολιτικού μετώπου των δυνάμεων της εργασίας και έχοντας ως σταθερή πεποίθηση ότι η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας, με τις μικρές μας δυνάμεις, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός πολύμορφου κινήματος, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αναφέρουμε εδώ τρεις άξονες δράσης του Συλλόγου το προηγούμενο διάστημα γύρω από τα ζητήματα της αδιοριστίας, της αξιολόγησης και της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης:

Α. Αγώνας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς ενάντια στο προσοντολόγιο

Πρωτοστατήσαμε στις μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις του περασμένου Γενάρη ενάντια στο προσοντολόγιο, διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς, διορισμό, εδώ και τώρα, όλων των αναπληρωτών που εργάζονται με έστω και μία σύμβαση. Αναλάβαμε την ευθύνη στην κρίσιμη στιγμή της αφετηρίας των κινητοποιήσεων να καλέσουμε σε κινητοποίηση στη Βουλή στις 8 Γενάρη και αμέσως μετά να καλέσουμε σε σύσκεψη αγώνα στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Συμμετείχαμε ως Σύλλογος στην κατάληψη της Πρυτανείας και σε όλες τις συγκεντρώσεις, πορείες και δράσεις. Στα πλαίσια του Συλλόγου μας συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών που κυκλοφόρησε ανακοινώσεις. Πανό του Συλλόγου μας για το ζήτημα της αδιοριστίας αναρτήθηκαν σε όλα τα σχολεία καθώς και σε κεντρικά σημεία της πόλης. Μοιράστηκε επιστολή του Συλλόγου μας προς γονείς και καλέσαμε τις Ενώσεις Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.

Συμμετείχαμε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για πλήρη προστασία της κύησης και της μητρότητας, ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης και εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Β. Αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση

Συμμετείχαμε την Παρασκευή 1 Μαρτίου, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο 1o ΠΕΚΕΣ Αττικής και συνάντηση με τους Συντονιστές, για την Αξιολόγηση μαζί με τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ της Α΄ Αθήνας. Απαιτήσαμε την κατάργηση του ν. 4547/2018, με τον οποίο επανεισάγεται η αξιολόγηση και δημιουργείται ένα πλέγμα συγκεντρωτικού και γραφειοκρατικού ελέγχου των σχολείων και των εκπαιδευτικών και δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση, που περιγράφεται ως προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου στον νόμο 4547 και στην Υ.Α. 1816/ΓΔ4, αλλά και την αποφασιστικότητα του εκπαιδευτικού κινήματος να αντισταθεί στην εφαρμογή τους με όλους τους κινηματικούς όρους, όπως και την κηρυγμένη από τα σωματεία μας απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Ακολούθως, προχωρήσαμε σε δυναμική ακύρωση του σεμιναρίου για την επιμόρφωση των Συντονιστών του 1ου ΠΕΚΕΣ που αφορούσαν στην αξιολόγηση στις 26, 27 και 28 Μαρτίου με στάσεις εργασίας και αποκλεισμό της εισόδου του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών.

Από τον Απρίλιο ο Σύλλογός μας πήρε την πρωτοβουλία για ένα κοινό κείμενο Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για απεργία – αποχή ενάντια στην αξιολόγηση. Το κείμενο που προτείναμε, συσπείρωσε 20 εκπαιδευτικά σωματεία, 14 Συλλόγους ΠΕ και 6 ΕΛΜΕ. Στη συνέχεια, στην 88η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατατέθηκε αντίστοιχο ψήφισμα από το Σύλλογο «ο Σωκράτης» το οποίο μας προτάθηκε τον Ιούλιο να συνυπογράψουμε. Ανταποκριθήκαμε θετικά, με κάποιες, κυρίως συντακτικές παρατηρήσεις. Τον Σεπτέμβριο προχωρήσαμε σε νέα επικαιροποιημένη πρόταση κοινού κειμένου η οποία, σε πρώτη φάση, συσπείρωσε 22 εκπαιδευτικά σωματεία (19 Συλλόγους ΠΕ και 3 ΕΛΜΕ). Στην ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ καλέσαμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει απεργία-αποχή και, ταυτόχρονα, κάναμε έκκληση για ένα ενιαίο κοινό κείμενο των Συλλόγων. Γι’ αυτό, όταν ο Σύλλογος «Σωκράτης» αντιπρότεινε ένα κοινό κείμενο που απηχούσε το ίδιο πνεύμα και περιείχε πολλά κοινά σημεία με το δικό μας, η θέση μας ήταν να προχωρήσουμε σε κοινό κείμενο οι δύο Σύλλογοι ώστε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Η πρωτοβουλία αυτή ήδη δείχνει την επιτυχία της δικαιώνοντας τις επίμονες προσπάθειές μας. Πάνω από 60 εκπαιδευτικά σωματεία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το κείμενο και ο κατάλογος συνεχώς διευρύνεται. Στόχος μας είναι, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν επιτέλους αποφάσεις για απεργία-αποχή και ταυτόχρονα, να προετοιμαστεί ο κλάδος για τη μεγάλη μάχη που έχει μπροστά του.

Έγκαιρα διατυπώσαμε την κάθετη αντίθεσή μας με την εισήγηση της ΔΟΕ στο ζήτημα της αξιολόγησης. Εγγράφως υποστηρίξαμε ότι «η θέση αυτή για την αξιολόγηση, εάν γίνει θέση του κλάδου θα ανοίξει το δρόμο στην σημερινή ή σε όποια αυριανή κυβέρνηση για να προχωρήσει σε σκληρά αξιολογικά μέτρα». Καλέσαμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να αποσύρει την εισήγηση του για την προσωρινή ημερήσια διάταξη της 88ης Γ.Σ. του κλάδου, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε.

 

Γ. Αγώνας για υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή

Από την αρχή εκτιμήσαμε ότι η νομοθέτηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, από τη μια σηματοδοτεί  μία σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το συγκεκριμένο αίτημα,  από την άλλη όμως,  με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, δεν αποτρέπει το νηπιαγωγείο από παλιούς και νέους κινδύνους. Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται  ο απαραίτητος σχεδιασμός για την καθολική εφαρμογή της σε όλη τη χώρα. Σταθερή θέση του Συλλόγου μας, σε όλες τις τριμερείς επιτροπές, σε όλες τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις ανακοινώσεις μας είναι: Άμεση (και όχι σε βάθος τριετίας) εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, άμεσα. Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανατραπεί η σημερινή αρνητική κατάσταση στο κτιριακό ζήτημα. Αυτή τη θέση υποστηρίξαμε σε όλες τις παρεμβάσεις μας. Η θέση αυτή μας έφερε σε αντίθεση τα προηγούμενα χρόνια με τις δημοτικές αρχές στους δύο Δήμους που με τη στάση τους ανέβαλαν την εφαρμογή της δίχρονης για την επόμενη σχολική χρονιά.

Στο παραπάνω πλαίσιο πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου στις 28 Μαρτίου για την οποία εκτιμήσαμε ότι «από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής αλλά και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, προκύπτει ότι, μέχρι στιγμής, πέρα από δηλώσεις συμφωνίας επί της αρχής της εφαρμογής της δίχρονης, ούτε η Δημοτική Αρχή ούτε καμιά δημοτική παράταξη δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος».
  • Απευθύναμε στις 13/5 εγγράφως ερώτημα προς την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο δεν πήραμε καμία απάντηση.
  • Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στις 18 Μαΐου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου, όπου διαπιστώνοντας ότι από πολλές πλευρές, σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση (28/3), υπάρχει πληθώρα προτάσεων για χώρους και αίθουσες, τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από δημοτικές παρατάξεις, επιμείναμε να υιοθετηθεί η πρότασή μας για άμεση εφαρμογή της δίχρονης από το τρέχον έτος, χωρίς όμως να βρούμε καμία ανταπόκριση.
  • Γράμμα προς τους γονείς των νηπιαγωγείων Ζωγράφου
  • Συνάντηση του Δ.Σ. και αντιπροσωπείας νηπιαγωγών με τον νέο Δήμαρχο Ζωγράφου στις 10 Οκτώβρη
  • Προγραμματισμός για παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου και κεντρική εκδήλωση στου Ζωγράφου
  • Σύνταξη αναλυτικού υπομνήματος για τα νηπιαγωγεία του Ζωγράφου όπου καταγράφονται τόσο οι ανάγκες και οι προτάσεις μας για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης όσο και όλα τα αιτήματα των νηπιαγωγών για άμεσες παρεμβάσεις στην κτιριακή υποδομή.

Σήμερα, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και δεν θα μείνει κενό γράμμα, καθώς, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, δεν παίρνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο που να αλλάζει ριζικά τα δεδομένα όσο αφορά στο κτιριακό ζήτημα αλλά και τους απαραίτητους διορισμούς νηπιαγωγών. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα τόσο στο επίπεδο των δύο Δήμων όσο και στο επίπεδο της αντιπαράθεσης με τις κυβερνητικές επιλογές ώστε να ληφθούν επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της δίχρονης και την αντιμετώπιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης των νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην περιοχή Ζωγράφου.

Δ. Η συνολική δράση του Συλλόγου

  • Επιμείναμε στην ενότητα των συνδικάτων, στην ενωτική μαζική αγωνιστική έκφραση των εργαζομένων και ταυτόχρονα στον ταξικό προσανατολισμό τους με τη συμβολή μας στις προσπάθειες για την οργάνωση της πάλης από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τη βάση των εργαζόμενων και το ξεπέρασμα της απραξίας και της συναινετικής στάσης των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων.
  • Είχαμε πρωταγωνιστική συμμετοχή στις απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις,  στο Συντονισμό Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ σε ισότιμη βάση και με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, για την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών και στήριξη του κινήματος για την προάσπιση του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό.
  • Στηρίξαμε την ειδική εκπαίδευση  (ειδικά σχολεία-τμήματα ένταξης-παράλληλη στήριξη) απέναντι στην πολιτική διάλυσης των δομών της, καταστρατήγησης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
  • Κατοχυρώσαμε την ιστοσελίδα του Συλλόγου ως μια αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης με χιλιάδες επισκέπτες. με πλατιές καμπάνιες ενημέρωσης της κοινής γνώμης, επιδιώξαμε και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός εναλλακτικού δικτύου ενημέρωσης που θα ελέγχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους κόντρα στην παραπληροφόρηση και την πλύση εγκεφάλου των μεγάλων ΜΜΕ που ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο και υπηρετούν τους κοινωνικούς και πολιτικούς του στόχους.
  • Στα πλαίσια της λειτουργίας της ιστοσελίδας του Συλλόγου μας, πήραμε την πρωτοβουλία και διαμορφώσαμε μεγάλα αφιερώματα με εκπαιδευτικό υλικό, θεατρικά έργα και κείμενα. Για την πρωτομαγιά των εργατών και των λουλουδιών, για το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας ενάντια στον ιταλικό φασισμό και το γερμανικό ναζισμό, για την επανάσταση του 1821, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για την αντιρατσιστική εκπαίδευση και τέλος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκάλιασαν οι συνάδελφοι αυτή την πρωτοβουλία είναι αξιοσημείωτος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η δράση αυτή του Συλλόγου μας προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων συναδέλφων από όλη τη χώρα και συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή του περιεχομένου και της μορφής των σχολικών γιορτών.
  • Βρεθήκαμε δίπλα σε κάθε δίκαιο αγώνα, αρωγοί, αλληλέγγυοι και υποστηρικτές. Συμπαραστάτες στους διωκόμενους συναδέλφους για τη συνδικαλιστική τους δράση ή για την επιλογή τους να υπερασπίσουν το δημόσιο σχολείο. Σε αγωνιζόμενους κλάδους και σωματεία, στην αγωνιζόμενη νεολαία. Με δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης. Στηρίξαμε τα σχολεία και τους συναδέλφους που υπέστησαν επιθέσεις και άδικες καταγγελίες από γονείς. Κορυφαίο για μας ζήτημα, η δίωξη της αναπληρώτριας συναδέλφου στη Σάμο από γονείς γιατί υποστήριξε το αυτονόητο: το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση. Η συνάδελφος φέτος είναι μέλος του Συλλόγου μας και είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την αμέριστη στήριξή της, την πλήρη συνδικαλιστική και οικονομική της κάλυψη με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό κίνημα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο άμεσο παρελθόν.
  • Προσπαθήσαμε για την συνεχή, συνεπή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων. Με συνεχείς περιοδείες στα σχολεία, αποστολή ανακοινώσεων σε σχεδόν καθημερινή βάση, ανανέωση της ιστοσελίδας. Σίγουρα υπήρξαν λάθη και παραλείψεις και ανεπάρκειες στην προσπάθειά μας να κατατοπίσουμε τους συναδέλφους. Ωστόσο, ας κριθούν αυτά τα λάθη με επιείκεια καθώς τα μέλη του Δ.Σ. δεν είναι επαγγελματίες συνδικαλιστές, είναι εκπαιδευτικοί της τάξης όπως όλοι μας.
  • Η πολιτιστική ομάδα του συλλόγου μας, ανταποκρινόμενη στις διαθέσεις και τις δυνατότητες των συναδέλφων, συνέχισε τη δράση της, προτείνοντας εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία και θεατρικές παραστάσεις που συνδυάζουν χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα.

Σίγουρα έχουν μείνει πολλά ακόμη να κάνουμε :

Βασική αδυναμία στη δράση μας, είναι η λογική της ανάθεσης και της χαμηλής συμμετοχής στην ενεργό δράση και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου. Η χαμηλή συμμετοχή σε αρκετές Γενικές Συνελεύσεις αποτελεί τη βασικότερη αδυναμία και είναι ευθύνη όλων.

Η μεγαλύτερη αδυναμία μας, ήταν η έλλειψη ορατής κοινωνικής προοπτικής, η παντελής απουσία ενός κοινωνικού αγωνιστικού σχεδίου που να οδηγεί στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και σε μια ορατή διέξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων. Όσο είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια μεγάλη αδυναμία που υπερβαίνει κατά πολύ τον ορίζοντα του Συλλόγου μας, άλλο τόσο είναι γεγονός ότι οι ήττες που βιώνουμε, διαμορφώνουν νέους δυσμενείς κοινωνικούς συσχετισμούς, νέες αρνητικές πραγματικότητες μέσα και έξω από το σχολείο που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη δράση μας. Αλλά σε αυτό το άγονο τοπίο καλούμαστε να βαδίσουμε και να αγωνιστούμε και το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Ειδικά στην τρέχουσα περίοδο όπου η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, τα τύμπανα του πολέμου και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων χτυπούν δίπλα στη γειτονιά μας και επιπλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης που επιδιώκει να σαρώσει όσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα απέμειναν μετά την καταιγίδα των τελευταίων δέκα χρόνων.

Ας συσπειρωθούμε λοιπόν γύρω από το σωματείο μας, τις συλλογικές του διαδικασίες, ας δυναμώσουμε τη συλλογική μας απάντηση, την αγωνιστική μας ενότητα, στην τάξη, στο σύλλογο διδασκόντων, στη συνέλευση, στη διαδήλωση, στην απεργία.

Το χρονοδιάγραμμα της δράσης του συλλόγου μας την τελευταία συνδικαλιστική χρονιά:

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Καταγγελία για τις απειλές φασιστικών κύκλων σε εκπαιδευτικούς με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα για την καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Μετακινήσεις και οδοιπορικά εκπαιδευτικών

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

 

Α΄ Αθηνών: Αλληλεγγύη στις σχολικές καθαρίστριες

 

A΄ Αθηνών: Σάββατο 15 Δεκέμβρη, μουσική βραδιά με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια

 

Α΄ Αθηνών: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

 

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Αγώνας διαρκείας μέχρι να αποσυρθεί το προσοντολόγιο

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Όλοι στο συλλαλητήριο στη Βουλή την Τρίτη 8-1-2018

 

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο προσοντολόγιο

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Ψήφισμα για την καταστολή της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Η απεργία της 11ης Γενάρη ήταν μόνο η αρχή: Αγώνας μέχρι τη νίκη!

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ο αγώνας για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το προσοντολόγιο συνεχίζεται

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Καταγγελία της καταστολής της πανεκπαιδευτικής διαδήλωσης

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

 

A΄ Σύλλογος Αθηνών: Ο αγώνας συνεχίζεται. Όλοι-ες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, 26/1, 12μμ, Προπύλαια

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Διεκδίκηση αναδρομικών

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Κάλεσμα σε σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ Πέμπτη 31/1, 18:30, γραφεία ΔΟΕ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Οι εκπαιδευτικοί δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με ειδικές ανάγκες

Ο αγώνας ενάντια στο προσοντολόγιο συνεχίζεται: Αφίσα του Συλλόγου μας και πανό στα σχολεία

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΟΥ Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Καταγγελία για επίθεση σε εκπαιδευτικό Γενικό Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ

 

Α΄ Αθηνών: Γράμμα προς τους γονείς των μαθητών μας – ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

 

A΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα καταδίκης των δικαστικών διώξεων και των «αγροτοδικίων» που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών!

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Πανδημοσιοϋπαλληλικό Συλλαλητήριο, Τρίτη 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΣΥ Τετάρτη 13/2, 14:00

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ο αγώνας ενάντια στο νόμο για το προσοντολόγιο συνεχίζεται – Σάββατο 16/2, 11:30, πλ. Κοραή, συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ο αγώνας ενάντια στο νόμο για το προσοντολόγιο συνεχίζεται – Δευτέρα 4 Μαρτίου, 2μ.μ., συγκέντρωση στα γραφεία του ΑΣΕΠ, Πουλίου 6, Αμπελόκηποι (παράλληλος της Πανόρμου)

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα συμπαράστασης στην Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εύβοιας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη, 13.00, Προπύλαια

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ MY SCHOOL

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα φροντιστήρια

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για τη διάλυση του συνεδρίου της ΟΙΕΥ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα αλληλεγγύης σε απολυμένη εργαζόμενη

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Καταγγελία

 

A΄ Σύλλογος Αθηνών: Με αφορμή την εγκύκλιο για την ίδρυση ή κατάργηση τμημάτων ένταξης

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας – Πέμπτη 28 Μάρτη

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου Πέμπτη 28 Μαρτίου, 8 μ.μ.

 

Τοποθέτηση του προέδρου του Α΄ Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών ΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου (28-3-2019) για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ακυρώθηκαν τα σεμινάρια της αξιολόγησης στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ακυρώθηκαν τα σεμινάρια της αξιολόγησης στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Καταγγελία για την παρουσία αστυνομικής δύναμης σε παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Πέμπτη 11 Απρίλη – Δεν χρησιμοποιούμε υπηρεσίες διανομής – ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ!

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με την περιγραφική αξιολόγηση

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας του Α΄ Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών ΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου (28-3-2019) για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Παρασκευή 12 Απρίλη: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, 12:00, Προπύλαια

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχέδιο νόμου για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία, το Λύκειο και τις συγχωνεύσεις σχολών

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, 22 Απρίλη, 18.30, Βουλή

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΞΕΝΑΓΗΣΗ στην έκθεση «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ», ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138, ΣΑΒΒΑΤΟ, 25 ΜΑΙΟΥ 2019

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δίχρονη προσχολική αγωγή &εκπαίδευση στον Δήμο Αθηναίων

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να αποσυρθεί η προσωρινή ημερήσια διάταξη που κατέθεσε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις Γ.Σ. και την 88η Γ.Σ. του κλάδου

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Τοποθέτηση στις τριμερείς επιτροπές Δήμου Αθηναίων και Δήμου Ζωγράφου

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ανακοίνωση για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Χανίων

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Προσοντολόγιο αποκλεισμών και απολύσεων

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών και την περικοπή προϋπηρεσίας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Δευτέρα 26 – 8 – 2019 στις 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με τα σχολικά γεύματα (σχέδια πρακτικού της ΔΟΕ για τους Συλλόγους Διδασκόντων)

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την αντισεισμική προστασία των σχολείων

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Κάλεσμα σε σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, 6.30 μμ, Γραφεία ΔΟΕ, Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να καλυφθεί άμεσα το κενό στο τμήμα ολοήμερου του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Γράμμα προς τους γονείς των νηπιαγωγείων Ζωγράφου

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Όλοι στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου (Συγκέντρωση Κλαυθμώνος 11 π.μ.)

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Όλοι στις κινητοποιήσεις: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, Κλαυθμώνος 11 π.μ. – Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, Υπουργείο Παιδείας, 1 μ.μ.

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να μην υλοποιηθεί το  πρόγραμμα FLEX στα σχολεία!

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ, ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Αθηναίων

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να αποσυρθεί άμεσα η αγωγή της Οil-one κατά του Δήμαρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για τον αποκλεισμό των προσφύγων μαθητών και μαθητριών από την εκπαίδευση

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να συντονίσουμε τη δράση του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική επίθεση της κυβέρνησης

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Θανάση Κούρκουλα

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την αγωγή σε βάρος συναδέλφου από Σύλλογο Γονέων της Σάμου

 

A΄ Σύλλογος Αθηνών: Αναλυτικό υπόμνημα για τα προβλήματα των νηπιαγωγείων Ζωγράφου

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΘΕΑΤΡΟ: ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ, του Ευγένιου Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 6μ.μ ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ, Πειραιώς 115, Γκάζι

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την πρόταση υπέρ της κήρυξης απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα για τις απολύσεις γιατρών στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να ανακληθεί η προκλητική και αντιδημοκρατική πράξη της μήνυσης της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων. Να αθωωθούν οι νεολαίοι που έκαναν παρέμβαση στον 9.84

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Πανεκπαιδευτικός συντονισμός

Α΄ Αθηνών: Να παραχωρηθεί τώρα ο χώρος του 144ου ΔΣ Αθήνας για να ξεκινήσει το κυριακάτικο σχολείο για τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας «η Ενότητα» για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ψήφισμα για την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Το Πολυτεχνείο αναπνέει στους αγώνες του σήμερα για ψωμί – παιδεία – ελευθερία Όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου: Κυριακή 17 Νοέμβρη, 16.00, Πλ. Κοραή